Werken aan brede welvaart in de buurt

Inspiratie, aanknopingspunten en tips voor professionals in de wijk

Met concrete acties in de buurt werken wijkprofessionals samen met inwoners en andere partners elke dag aan ‘brede welvaart’. Dat constateerden wijkwerkers dit voorjaar tijdens een online event dat de gemeente Eindhoven samen met het LPB organiseerde. Maar wat is dat precies, werken aan brede welvaart? En wat betekent dat in de praktijk? In dit online magazine vertellen mensen die actief zijn in de wijk hun verhaal.

“Als ik aan mensen in mijn omgeving vraag wat zij denken dat brede welvaart is, dan wordt heel goed duidelijk dat het vooral nog beleidstaal is”, opent wethouder Wonen en Wijken Yasin Torunoglu het magazine. “Maar dat gaat uiteindelijk om de vraag hoe we de samenleving een stukje beter maken, waar iedereen een fijne plek heeft en mag zijn hoe die wil zijn.” Mensen die actief zijn in de wijk werken daar elke dag keihard aan. Als zij aan brede welvaart denken noemen ze woorden als mensen, leefbaar, bewoners, welzijn, geluk, kwaliteit en perspectief. Wij spraken met deze gepassioneerde wijkwerkers over hun werk in de buurt. Dit bundelde we in een magazine bomvol interviews en reportages en links naar allerlei interessant materiaal en hulpmiddelen om in je eigen wijk of werk aan de slag te gaan.

Verhalen uit de wijk

“Eigenlijk moeten gelukkige inwoners het belangrijkste streven zijn van elke wijkprofessional”, zegt wijkmanager en gelukstrainer Annelieke Selbach bijvoorbeeld in een interview in het magazine. “Dus focus niet op wat er mis is, maar investeer in levensvaardigheden en het bekrachtig van wat er al is aan talent en energie in de wijk.” Volgens docent en onderzoeker Ger Pepels zijn verbindingen in de wijk cruciale bouwstenen. Als kwartiermaker van de Urban Living Lab Breda draagt hij daar zelf op verschillende manieren aan bij in de Bredase wijk Hoge Vucht. “Het kost tijd voordat mensen zelf aan de bak gaan, dat ze het succes kunnen proeven en inzien waarom zij tijd en energie in hun wijk moeten stoppen”, aldus Pepels.

In een reportage lopen we mee met ‘Buurt in Bloei’, onderdeel van de gemeentebrede werkwijze van WIJeindhoven. “Daarin proberen we kansen te creëren voor mensen die geen kansen hebben of ze niet zien”, vertelt verbinder Wilma Schrijen. Volgens haar is persoonlijk contact hierbij onmisbaar: “ga weg van de vergadertafel en stap af op de inwoner: wat heb jij nodig? Je kunt het wel bedenken voor inwoners, maar inwoners kunnen het prima zelf verwoorden.” En Mirjam Boxhoorn, gebiedsverbinder bij de gemeente Haarlem, deelt meer over hun intensieve aanpak in een klein klassiek volksbuurtje. “Dat betekent meerjarig commitment en duurzame inzet van alle betrokkenen om grote sociale problemen en de voedingsbodem daarvan aan te pakken.”

Achtergrond en tips

Naast interviews en reportages staan er in het magazine ook achtergrondartikelen en praktische tips voor wijkwerkers. Hoe je zicht krijgt op wat er leeft in de wijk bijvoorbeeld. En hoe je ervoor zorgt dat je echt impact maakt met wat je doet. “Met trots laat ik dit mooie magazine nu in jullie handen”, aldus wethouder Torunoglu. “Doe er je voordeel mee.”

Meer informatie en downloaden