Terugkijken: Themasessies Congres Aardgasvrije Wijken 2021

Programma Aardgasvrije Wijken

Ruim 1400 professionals uit het hele land bezochten op donderdag 4 maart vanuit huis het online Congres Aardgasvrije Wijken. Het congres startte met de talkshow ‘PAW aan tafel’ waar Brecht van Hulten de praktijk van het Programma Aardgasvrije Wijken doornam met drie wethouders van proeftuinen. Met Maarten van Poelgeest, Marleen Stikker en Onno Dwars werd gesproken over hoe we de aardgasvrije opgave opgeschaald krijgen naar heel Nederland. Rijksbouwmeester Floris Alkemade bracht inspiratie met zijn blik op de aardgasvrije opgave: “het is tijd voor solidariteit, optimisme en een integrale aanpak”.

Hieronder een selectie van relevante themasessies.

Coronacrisis als kans voor verduurzaming van wijken

Wat is de impact van de coronapandemie op de energietransitie in kwetsbare wijken? Die vraag stond centraal tijdens deze themasessie. Prof. dr. ir. Anke van Hal, hoogleraar Sustainable Building aan de Neyenrode Business Universiteit, schetste de kansen voor kwetsbare wijken, júist in crisistijd.

Lees meer, of kijk hieronder terug:

City Deal 'Energieke wijken, duurzaam en sociaal'

In deze sessie werd de City Deal ‘Energieke wijken, duurzaam en sociaal’ ondertekend. Overheden, private partijen, kennisinstellingen en maatschappelijke partners gaan de komende drie jaar aan de slag met het koppelen van sociaaleconomische opgaven aan de energietransitie in de kwetsbare wijken.

Lees meer, of kijk hieronder terug:

Ontzorging van bewoners binnen de wijkgerichte aanpak

Van woningeigenaren, corporaties, VvE’s en andere gebouweigenaren wordt verwacht dat ze maatregelen nemen om te verduurzamen. Veel mensen vinden het een hoop gedoe en ingewikkeld. Hoe kan een gemeente ervoor zorgen dat er een aanpak komt waarbij gebouweigenaren ontzorgd worden?

Lees meer, of kijk hieronder terug: