Mensen maken het verschil bij wijktransformaties

Platform31

Mensen maken het verschil bij wijktransformaties. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het allerminst. Marieke Wenneker, docent-onderzoeker aan Fontys Hogeschool, pleit in haar postdoc-onderzoek voor een mensgerichte aanpak. Ze deed onderzoek naar twee succesvolle wijkvernieuwingen in Eindhoven: de voormalige aandachtswijk Woensel-West, een volksbuurt met veel criminaliteit, en het voormalige Philips-bolwerk Strijp-S. Platform31 sprak met haar over de resultaten.

Wat was de aanleiding voor het postdoc-onderzoek ‘Mensen maken de shift’?

“We leven in een tijdperk van transformaties. De maatschappij staat voor grote vernieuwingsopgaven. Door de corona-pandemie, wooncrisis, duurzaamheidscrisis en sterk stijgende energiekosten is die noodzaak tot veranderingen alleen maar groter geworden. Veel wijken staan voor grote uitdagingen, zoals de toenemende armoede, werkloosheid en de verduurzamingsopgave. Vanuit het gedachtegoed van transformationeel leiderschap, thought leadership en gedragsverandering heb ik wijktransformaties onderzocht. Ik ben gefascineerd door de manier waarop zulke transformatieprocessen verlopen. In mijn onderzoek zag ik dat mensen heel erg aan het zoeken waren naar antwoorden op verschillende vragen; hoe breng ik een verandering in beweging? Hoe pak ik het aan? Wat werkt wel en wat niet? Ik heb antwoord proberen te geven op die vragen.”

Voor wie zijn de antwoorden op je vragen van belang?

“Enerzijds voor de vernieuwers en trekkers van wijktransformaties die nu allemaal gaande zijn. Wie dat zijn, kan sterk verschillen. In de twee wijken – Strijp-S en Woensel-West – trokken de woningcorporatie en de gemeente daarin samen op. Ze vormden de schakel tussen verschillende betrokken partijen zoals school, politie, bewoners- en huurderstichtingen en zorg- en welzijnsorganisaties. Ook hadden ze een aanjagende functie in het netwerk van de wijk met onder andere bewoners en ondernemers. Anderzijds kunnen ook onze studenten leren van de casussen. Voor communicatiestudenten is het relevant, maar ook voor studenten van social studies en vastgoed.”

Lees het volledige interview