16 september 2024

Gemengde wijken in Heerlen-Noord: mengen zonder te verdringen

Auteur Matthijs Uyterlinde en Radboud Engbersen
Organisatie WijkWijzer
Thema's Wijkaanpak

Hoe realiseer je gemengde wijken in Heerlen-Noord zonder de huidige bewoners te verdringen? Met een mix van fysieke investeringen en sociale maatregelen werkt het Nationaal Programma Heerlen-Noord samen met lokale partners aan het creëren van wijken waar mensen met verschillende achtergronden en inkomens samen kunnen wonen. Deze publicatie biedt praktische handvatten en strategieën om de leefbaarheid en veiligheid in Heerlen-Noord te verbeteren.

Heerlen-Noord is in 2019 aangewezen als een van de stedelijke focusgebieden binnen het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV), vanwege de structurele opstapeling van sociale en fysieke achterstanden. In de regio zijn problemen zoals armoede, werkloosheid, onderwijsachterstanden en gezondheidsproblemen veelvuldig aanwezig. Het realiseren van een meer gemengde wijkstructuur, waar mensen met verschillende achtergronden en inkomens naast elkaar wonen, wordt gezien als een belangrijke stap om dit te doorbreken.

De publicatie geeft antwoord op belangrijke vragen zoals:

  • Hoe kunnen gemengde wijken in Heerlen-Noord worden gerealiseerd zonder dat bestaande bewoners worden verdrongen?
  • Wat zijn de belangrijkste sociale en fysieke uitdagingen in Heerlen-Noord?
  • Welke lessen kunnen worden getrokken uit eerdere beleidsstrategieën rond gemengde wijken?
  • Welke strategieën en instrumenten zijn nodig voor een duurzame verbetering van de leefbaarheid en veiligheid?

Oplossingen en inzichten

Het realiseren van gemengde wijken is een lange termijn proces waarbij fysieke investeringen in de wijken noodzakelijk zijn. Een brede, integrale wijkaanpak is dan passend, waarbij naast woningverbeteringen ook aandacht is voor het vergroten van kansen op werk, onderwijs en gezondheid. Cruciaal is dat bij deze fysieke verbeteringen vermeden moet worden dat oorspronkelijke bewoners worden verdrongen (gentrificatie). Dit vereist nauwe samenwerking tussen verschillende lokale partijen, zoals woningcorporaties, onderwijsinstellingen en zorgorganisaties.

Voor wie is de publicatie interessant?

De publicatie is vooral relevant voor beleidsmakers, stedelijke planners, woningcorporaties, en lokale bestuurders die werken aan het verbeteren van de leefbaarheid in achtergestelde gebieden. Ook voor onderzoekers en professionals in de sociale en fysieke domeinen biedt de publicatie waardevolle inzichten in hoe gemengde wijken kunnen bijdragen aan het doorbreken van armoede en achterstanden.

Totstandkoming van de publicatie

In het najaar van 2023 zijn interviews afgenomen met bestuurders, beleidsstrategen, professionals en bewoners van Heerlen-Noord. Deze publicatie bundelt hun ervaringen en inzichten en combineert dit met wetenschappelijke kennis over gemengde wijken. Deze publicatie is een product van kennisplatform WijkWijzer, ontwikkeld door Movisie, Verwey-Jonker Instituut en Platform31 in samenwerking met het Nationaal Programma Heerlen-Noord.

Download de publicatie

Download pdf

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema's of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, moet je ingelogd te zijn.