Inhoud geven aan de gemengde wijk
Kennisfundament voor de stedelijke focusgebieden in het Nationaal Programma Leefbaarheid en VeiligheidHet werken aan gemengde wijken is terug op de beleidsagenda. Zo is de gemengde wijk een centraal doel in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Er is groeiende zorg over concentraties van kwetsbare huishoudens in specifieke wijken en buurten. En ook de toenemende sociaaleconomische segregatie – arm en rijk wonen steeds meer gescheiden – geeft het vraagstuk nieuwe actualiteit.
In het kennisfundament Inhoud geven aan de gemengde wijk brengt WijkWijzer de belangrijkste kennis over dit thema bij elkaar, zowel de motieven als de valkuilen, de brede instrumentenkist en een stappenplan om gezamenlijk tot een afgewogen aanpak te komen.
Nederland kent een lange traditie van het sleutelen aan de compositie van wijken. Ruim tien jaar geleden verdween de gemengde wijk van de beleidsagenda’s als gevolg van economische crisis en een andere politieke wind. De laatste jaren is het vraagstuk echter weer actueel. Maatschappelijke veranderingen en nieuwe inzichten maken het nodig om met een frisse én scherpe blik te kijken naar de doelstellingen van gemengde wijken en naar het bijbehorende instrumentarium. Want naast oude vragen – zoals: wat is de juiste sociale en fysieke mix, welke korrelgrootte en woningtypen horen daarbij, wat zijn de sociale effecten van menging? – doemen ook nieuwe vragen op. Hoe creëren we balans tussen dragers en (zorg)vragers? Hoe realiseren we menging zonder verdringing? En hoe kan menging bijdragen aan respectvol en inclusief samenleven?
In dit kennisfundament brengen we de belangrijkste kennis over dit thema voor je bij elkaar. De argumenten die voor menging pleiten, maar ook de waarschuwingen om dit middel niet ondoordacht in te zetten. Ondoordacht gebruik richt meer schade aan dan dat ze bewoners van wijken vooruit helpt en dichter bij elkaar brengt. Dit kennisfundament biedt een uitgebreide gereedschapskist om afgewogen te komen tot gemengde wijken op maat. De kernboodschap is: streef naar geleidelijke menging (gently gentrification) en stem daarbij een fysiek instrumentarium per situatie af met een sociaal en economisch instrumentarium. Dat levert de beste resultaten op voor iedereen.
Download de publicatie
Download pdfMatthijs Uyterlinde, Verwey-Jonker Instituut
Senior onderzoeker en gespecialiseerd in de volgende thema’s:
– Buurten en leefbaarheid
– Diversiteit
– Ondermijning, criminaliteit en veiligheid
– Polarisatie en verbinding
Zorgen voor New Towns: van groeikern naar aandachtsgebied
WijkWijzer‘Mijn stem telt even zwaar mee als die van de burgemeester’
Movisie